top of page

הפרעת קשב וריכוז: התמודדות וטיפול לאחר קבלת אבחנה


זה עתה יצאתם מרופא/ת המשפחה ונמצא כי קיימת סבירות גבוהה שאתם מתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז. דף מידע זה מכיל שאלות ותשובות שיוכלו לסייע לכם להתמודד עם מצבכם.

איך לא ידעתי שיש לי הפרעת קשב עד עכשיו?

אנשים עם הפרעת קשב יכולים להיות בעלי כישורים רבים ולהצליח בזכותם, לעיתים לא מבחינים בהפרעה עד שנוצרת מצוקה משמעותית. לרוב נוצרת מצוקה בגילאי עשרים או שלושים כאשר יש משימות חיים רבות ומחייבות שקשה יותר לעמוד בהם. סביר להניח שעד כה נטיתם להאמין שהקושי שלכם לסיים משימות ולהתארגן קשור לעצלנות או לחוסר במשמעת עצמית, אבל אלה חלק ממאפייני ההפרעה וניתן להתמודד איתם בהם.

מה חשוב לזכור לגבי ההפרעה?

הפרעת קשב וריכוז היא לא מחלה והיא אינה קשורה בחולשה של האישיות או חוסר בגרות, היא הפרעה ביולוגית- נוירולוגית. בדרך כלל היא באה גם עם יצירתיות, אינטואיציה טובה מקוריות, ויכולת לספונטניות.

אז איך אדע אם באמת יש לי הפרעת קשב?

באופן כללי האבחון איננו מגובש ויש כלים רבים ושונים לאבחן את ההפרעה. במידה והתחלתם תהליך הערכה מול רופא/ת המשפחה, חשוב לפעול בהתאם להנחייתו/ה בסופו תתקבל החלטה על דרך הטיפול המתאימה לכם.

תרופות – האם זה יפתור את הבעיה?

תרופות מסוג מתילפאנידט יכולות לעזור, הם מגדילות את יכולת הקשב ומפחיתות היפראקטיביות. הם מסייעות בעיקר אם אתם צריכים ללמוד או לעשות עבודה ממושכת שדורשת מאמץ קוגניטיבי או התארגנות. אולם, השפעתם פגה אחרי מספר שעות והם לא יוכלו לסייע לכם בהתארגנות וההתנהלות היום יומית ובקשיים הרגשיים שאתם חווים. טיפול פסיכולוגי יכול לסייע לכם בהתמודדות עם קשיים אלו. אם קיבלתם תרופות חשוב שתדעו כי נדרשת סבלנות עד למציאת המינון הנכון והסוג המתאים, כמו כן חשוב להיות מודעים לתופעות לוואי ולהיערך בהתאם.

מתי כדאי לי לפנות לטיפול פסיכולוגי?

בדקו עם עצמכם: עד כמה אתם חווים חוסר מיצוי בחייכם? עד כמה אתם מרגישים תקועים בקריירה בלימודים או בחיי היום יום המשפחה והזוגיות? האם אתם חווים סימפטומים של דיכאון וחרדה? גם הם יכולים להיות פועל יוצא של ההפרעה. אם עניתם בחיוב לאחת מהשאלות האלו או יותר. רצוי להגיע לטיפול פסיכולוגי.

איך טיפול פסיכולוגי יכול לעזור?

טיפול התנהגותי קוגניטיבי נמצא יעיל ומאפשר לרכוש טכניקות שיסייעו לכם לפתח מיומנויות טובות יותר לניהול זמן והתארגנות. כמו כן ישנם טכניקות שמסייעות לשפר את יכולת הקשב שלכם. במידה וקיימים קשיים רגשיים ובין אישיים הנלווים להפרעה, חשוב להתייחס ולעבד אותם במסגרת הטיפול. הטיפול יכול להיות ממוקד או ממושך בהתאם למטופל ומטרתו לסייע לכם לממש את הפוטנציאל הקיים בכם.

איזה עוד צעדים כדאי לעשות ? טיפים קטנים שיוכלו לסייע

  1. ללמוד לעצור ולהאט - לאנשים עם הפרעת קשב יש בדרך כלל "רעש בראש" מחשבות שקופצות מנושא לנושא, חשוב לתת למוח מנוחה של 5- 10 דקות ביום, מנוחה מכל גירוי חיצוני (גם מכשירים אלקטרונים). נסו להשתמש בטכניקות של מדיטציה שמתאימות לחיי היום יום ולא דורשות מאמץ רב. אפשר למצוא פינה שקטה, להרפות את הגוף, לנשום עמוק ולהתמקד בנשימות, אם עולות מחשבות חשוב להחזיר את הקשב לתחושות הגוף או לנשימה, תרגול יום יומי במשך חודש יסייע לכם להפחית את העומס הקוגניטיבי.

  2. ללמוד טכניקות של ניהול זמן - לאנשים עם הפרעת קשב יש בדרך כלל תפיסת זמן שגויה והם מוצאים עצמם מתקשים לעמוד בזמנים ומשימות. אפשר להקדיש כל יום חמש דקות לתכנון היום ולרשום באופן מסודר את כל המשימות על פי חלוקת זמן, קחו בחשבון גם זמן הפסקות, ארוחות וכל פעילות אחרת. רצוי שתוסיפו זמן נוסף מהזמן שתכננתם בהתחלה לכל משימה. בסוף כל יום הקדישו חמש דקות לבדוק את עצמכם, חשוב שלא להלקות את עצמכם אם לא עמדתם ביעדים, זו הזדמנות טובה לבחון מה מעכב אתכם ואיך ניתן לשפר את תכנון הזמנים. בנוסף דאגו להתבונן בשעון לעיתים תכופות יותר, כדי להיות מודעים לזמן.


Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page